Blog

Ljute juhe: Kako koristiti različite čilije u juhama

Sada razmišljamo o pikantnim juhama koje će vas stvarno zagrijati. Uz razne vrste čili papričica koje će vam pomoći da začinite svoje juhe – čak i ako vam se ne sviđa vrućina i ljutina željet ćete dodati samo prstohvat! Od zadimljenih preko voćnih do ljutih, dodavanje malo ljutine, jednostavan je način da podignete svoje juhe da zagriju publiku. Evo kako dodati više okusa svojim juhama i varivima s različitim vrstama čilija.

CHIPOTLE CHILLI

Chipotles su savršeni za one koji prihvaćaju okuse dima, ali ne vole previše začina.

Kakav je ovo Chilli? Chipotles su jednostavno dimljeni jalapeño, ali taj proces dimljenja daje mu potpuno drugačiji okus od njegovog ljutog, zelenog pandana. Chipotle su izrazito zadimljene i često imaju dašak slatkoće. Nisu previše ljute, već imaju blag, zemljani okus.

Najbolje se slaže i volimo ga u meksičkim juhama, slađim juhama, juhama sa sirom ili s povrćem poput kukuruza, graha ili leće. Također je odličan za dodavanje dubine sporo kuhanim mesnim varivima, juhi od tortilja i chile con carneu.

Ideje za recepte? Sve što podsjeća na meksičku ili tex-mex hranu. Dim chipotle paprike dobro se uklapa u juhe pune povrća ili sporo kuhana, mesna gulaša.

  • Chipotle Cheddar juha od cvjetače
  • Juha od kukuruza
  • Chipotle pileća juha s tortiljama
  • Meksički grah s kobasicama
  • Chipotle juha od bundeve

CAYENNE PAPRIKA

Ovo je sveobuhvatna ljuta papričica pa je možete dodati svakom jelu. Koristite malo ili puno… ovisno o želji za začinom. To je glavni kuhinjski stalak za začine.

Kajenska paprika je osušeni i mljeveni crveni čili. Sve se vrti oko topline i možete je koristiti gdje god želite. Ovo je vaš svenamjenski sastojak za začinjanje juha i variva jer ne daje puno okusa osim onog prepoznatljivog udarca.

Najbolje pristaje uz: Bilo što, ali to je odličan način za začinjanje juha s okusom curryja, dodavanje topline pirjanom mesu ili povrću ili posipanje vrha kremaste juhe kako biste umanjili bogatstvo s malo vatrene ljutine.

Ideje za recepte? Dodajte ga juhama i varivima odmah ili ga samo pospite po vrhu zdjele ako vaši gosti ne vole ljuto. Također ga možete koristiti gdje god inače koristite pahuljice crvene paprike, ali pazite da ne pretjerate!

  • Chili Con Carne začinjen Cayennom
  • Pileća juha s povrćem
  • Začinjena juha od leće od rajčice
  • Afrički pileći gulaš od kikirikija